Reklama
  • Środa, 1 marca (11:05)

    Zrazy ze schabu

Skład na 5 porcji: ● 5 plastrów schabu bez kości, 400 g pieczarek, 2 cebule, 2 szklanki mięsnego bulionu, mąka do panierowania zrazów, olej do smażenia, sól, pieprz.

Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański

Reklama

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 3,30 zł

Mięso rozbijam, oprószam solą i pieprzem, wkładam do lodówki. Pieczarki czyszczę i kroję w kostkę, cebule siekam. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażam pieczarki i cebulę, aż płyn odparuje, a cebula się zeszkli. Przyprawiam solą i pieprzem, studzę. Na plastry mięsa kładę po 2 łyżki farszu, a resztę odkładam.

Schab zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Panieruję w mące i podsmażam na oleju z obu stron. Zalewam bulionem i duszę ok. 30 minut na małym ogniu. Pod koniec dodaję pozostały farsz, mieszam. Podaję z ziemniakami i surówkami.

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.