Reklama
  • Wtorek, 3 września 2013 (13:00)

    Zrazy z grzybami

Składniki na 8 porcji: 50 dag mięsa mielonego z łopatki, 1 bułka, 1 jajo , 1/8 l mleka, 3 dag mąki, 3 dag tłuszczu, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz. Farsz: 5 dag bułki, 1/8 l mleka, 2 dag suszonych grzybów, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, sól, pieprz, 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki i koperku.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Grzyby ugotuj (wywaru nie wylewaj) i posiekaj. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i rozdrobnij. Wymieszaj ją z mięsem, dodaj jajko, sól i pieprz. Uformuj 8 kotletów.

2. Połącz grzyby z zeszkloną na patelni cebulką i tłuszczem. Dodaj odrobinę bułki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Nadziej farszem przygotowane kotlety i jeszcze raz dokładnie ulep. Obtocz w mące i usmaż.

4. Włóż do rondelka, podlej wywarem z grzybów, oprósz mąką i dodaj śmietanę. Duś 20 minut pod przykryciem.

5. Przełóż mięso na talerz. Polej sosem i posyp zieleniną. Podawaj z ziemniakami.

Telemax
Więcej na temat:zrazy | z | grzyby

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, 60 dag pieczonej wieprzowiny, 2 cebule, 70 dag małych młodych ziemniaków, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 300 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.