Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Ziołowe polędwiczki

Składniki: 2 małe polędwiczki wieprzowe, 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren czerwonego pieprzu, gałązki rozmarynu, sól, mielony czarny pieprz

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 240 kcal, cena 4,50 zł.

Reklama

Delikatne polędwiczki nie lubią rozbijania tłuczkiem. Aby nie zniszczyć włókien mięsa, najlepiej ugniatać kotlety dłonią. Pamiętaj też, by nie solić ich przed smażeniem czy pieczeniem, a dopiero po przyrządzeniu.

Dobra rada . Podczas pieczenia polędwiczki możesz też podlewać czerwonym winem.

1. Polędwiczki umyj starannie, a potem osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Odetnij cienkie końcówki (wykorzystaj do innego dania), resztę mięsa pokrój na cztery porcje.

2. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju z sosem sojowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek oraz lekko zmiażdżony lub utłuczony czerwony pieprz.

3. Polędwiczki włóż do przygotowanej marynaty, wymieszaj starannie. Odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso. Ustawiaj każdy kawałek pionowo na desce, lekko rozpłaszcz.

4. Do każdej porcji mięsa przywiąż za pomocą sznurka po kawałku gałązki rozmarynu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż polędwiczki od góry i od dołu, przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 2 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut w 180 st. Przed podaniem oprósz solą i czarnym pieprzem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.