Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (13:49)

    Ziołowe kotlety

Składniki na 6 porcji: 600 g schabu środkowego, 3 jajka, 2 płaskie łyżki mąki, 3 łyżki siekanych ziół do panierowania: natka pietruszki, szczypiorek, majeranek, mięta itp. sól i pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki masła

Przygotowanie: Schab kroimy na sześć kotletów, rozbijamy tłuczkiem, lekko solimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy ziemniaki nieco przestygną, obieramy je i kroimy w grubsze plasterki.

Reklama

Roztrzepane jajka mieszamy z mąką i siekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Schab panierujemy w cieście ziołowym i smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Ziemniaki lekko podsmażamy na maśle. Kotlety podajemy z odsmażonymi ziemniakami, udekorowane ziołami.

Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji około 4,50 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 440 kcal Białko 19 g/ Tłuszcz 26 g/Węglowodany 17 g

Rewia
Więcej na temat:schab | ziemniaki | kotlety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g polędwiczek wieprzowych ● czerwona i zielona papryka ● 4 plastry chudego wędzonego boczku ● 3 cebule ● 200 ml bulionu warzywnego ● 1–2 łyżki curry w proszku ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.