Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (08:42)

    Ziemniaki w boczku

SKŁADNIKI: 6 ziemniaków, 12 długich plasterków wędzonego boczku, 12 grubych plastrów żółtego sera, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, łyżeczka tymianku, sól, olej, strąk papryki, cebula, pieczarki.

Reklama

1 Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i ostudź.

2 Całkowicie zimne ziemniaki przekrój na pół. Na każdy połóż plaster sera, owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową i też posmaruj olejem. Ułóż przygotowane ziemniaki. Z wierzchu posyp papryką oraz tymiankiem. Wokół połówek ziemniaczanych ułóż pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę. Zapiekaj 30 minut w temp. 180˚C. Podaj na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

3 Pieczone ziemniaki możesz przyrządzić także w inny sposób. Obrane osuszone ziemniaki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj w misce trochę oleju, ostrej mielonej papryki oraz tymianku lub innych ulubionych ziół. Wsyp ziemniaki i wymieszaj. Układaj na blaszce. Piecz ok. 40 minut. Podaj z mięsem.

Barbara Murawska z Rawicza

Takie jest życie
Więcej na temat:ziemniaki | Ca | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje 4 golonki wieprzowe (po ok. 40 dag każda), 1 cebula, 4 goździki, 2 listki laurowe, 2 gałązki tymianku, 4 łyżki oleju, 3-4 łyżeczki miodu, 1 łyżka kminku, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.