Reklama
  • Poniedziałek, 29 lutego (13:00)

    Zielona łopatka w galarecie

Składniki na 8 porcji: 1 kg łopatki, 3 cebule, 20 dag mrożonego groszku, 1/4 korzenia selera, 5 marchewek, 4 ząbki czosnku, 8 łyżek octu, 2 łyżki cukru, 4 listki laurowe, 4 goździki, 4 ziarna jałowca, 12 płatków żelatyny, 2 pęczki natki pietruszki, sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Reklama

1. Warzywa umyć i obrać. Cebule, seler, 2 marchewki i czosnek włożyć do garnka, dodać mięso, listki, goździki, jałowiec, sól, oba rodzaje pieprzu, zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2,5 godziny, wyłączyć, zostawić do wystudzenia.

2. Mięso wyjąć, pokroić w paski. Wywar przecedzić, odlać do garnka ok. 800 ml, dolać ocet, dodać cukier, zagotować. Surowe marchewki pokroić w paski, podgotować w małej ilości pozostałego wywaru, dołożyć groszek, gotować kolejne 5 min.

3. Natkę posiekać. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z wywarem i z natką. Groszek i marchew odcedzić. W keksówce wyłożonej folią spożywczą układać warstwami warzywa, mięso, zalać żelatyną, schładzać dobę.

Twoje Imperium
Więcej na temat:łopatka | zieloni

Zobacz również

  • ● 600-700 g schabu ● plasterki sera żółtego ● plasterki boczku wędzonego lub chudej szynki ● ogórki kiszone ● cebula ● sól, pieprz mielony i kolorowy pieprz w ziarnach ● rozmaryn ● majeranek ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.