Reklama
  • Piątek, 21 marca 2008 (12:47)

    Żeberka zapiekane z fasolą i sokiem pomidorowym

Oryginalny przepis na żeberka.

Zdjęcie

Żeberka zapiekane z fasolą /Wydawnictwo Bauer
Żeberka zapiekane z fasolą
/Wydawnictwo Bauer
Składniki na 8 porcji:

- 80 dag żeberek wieprzowych,
- puszka białej fasoli,
- szklanka soku pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki pikantnego keczupu,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- papryka, sól, cukier, pieprz.

Reklama

Przyrządzanie:

Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować je keczupem i odstawić do lodówki na około trzy godziny. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełożyć do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami. Porcja - 418 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Knedle z karkówką

    Składniki 1/2 kg karkówki, 3 średnie marchewki, mała pietruszka, po kawałku pora i selera, duża cebula, 2 jajka, 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.