Reklama
  • Środa, 4 grudnia 2013 (14:00)

    Żeberka zapiekane z fasolą

Składniki na 6 porcji: 800 g żeberek wieprzowych, puszka białej fasoli, szklanka soku pomidorowego, 2 cebule, 2–3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, majeranek, zioła prowansalskie, mielona słodka papryka, sól, cukier, ,mielony czarny pieprz.

1. Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka pokrój na porcje. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Natrzyj żeberka majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Posmaruj je keczupem i odstaw do lodówki na około trzy godziny.

Reklama

2. Później na patelni rozgrzej olej i obsmaż żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Przełóż je do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę odsącz z zalewy, przelej wodą i rozsyp równą warstwę na wierzchu żeberek.

3. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ją z sokiem pomidorowym i dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polej tym sosem żeberka z fasolą.

4. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200º C. Piecz około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10–15 minut. Podawaj z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania i pieczenia): 25 minut. Porcja: 418 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:żeberka | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 ogórek, sól, pieprz, 12,5 dag kwaśnej śmietany, 22,5 dag kremowej śmietany, 2-3 łyżki jasnego octu winnego, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego koperku, 2 polędwiczki wieprzowe (po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.