Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Żeberka z purée dyniowym

Składniki na 4-5 porcji: 80 dag żeberek, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki majeranku, ¾ l bulionu warzywnego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 1 kg ziemniaków, 70 dag dyni (bez pestek i skóry), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1 duża cebula, 1-2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki posiekanego szczy piorku, olej do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem. Przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na ok. 60 min.

Reklama

2. Do bulionu wrzuć listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, obsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiano. Przełóż je bulionu. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok. 60 min, aż mięso zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Obrane ziemniaki zalej wodą, gotuj do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem gotowania dodaj dynię. Warzywa odcedź (kilka łyżek dyni odłóż). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz jogurt. Rozdrobnij blenderem na gładko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w talarki i obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki). Na talerzach rozłóż purée, kawałki dyni oraz cebulę wraz z żeberkami. Polej sosem z gotowania mięsa i posyp szczypiorkiem.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 800 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.