Reklama
  • Czwartek, 28 lipca 2011 (16:57)

    Żeberka w winnym sosie

Z białym winem.

Zdjęcie

Żeberka w sosie /Smacznego
Żeberka w sosie
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 75 dag chudych żeberek,
- 2 dag mąki,
- 1/2 szklanki białego wina,
- mleko,
- 1/2 puszki zielonego groszku,
- 30 dag marchwi,
- 5 łyżek oleju,
- sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Reklama

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać przyprawami i mąką. Zrumienić na oleju, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Marchew obrać i umyć, ugotować z dodatkiem mleka. Pokroić w kostkę. Miękkie mięso wyjąć, trzymać je w cieple. Do sosu dodać marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Na talerz wyłożyć żeberka i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pureé i sałatą ze śmietaną.

Smacznego

Zobacz również

  • Pulpety: 1 kg mielonej wieprzowiny, cebula, 4 łyżki bułki tartej, jajko, papryka słodka i ostra do smaku, sól, pieprz. Sos: cebula, średni kalafior, średni brokuł, 200 ml śmietany 18-proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.