Reklama
  • Piątek, 26 lipca 2013 (08:00)

    Żeberka w sosie piwnym

Składniki: ● 1,5 kg żeberek wieprzowych ● 1/2 l jasnego piwa ● 2 cebule ● kilka ziaren ziela angielskiego ● po łyżeczce majeranku oraz kminku ● 2-3 goździki ● sól i pieprz do smaku ● olej ● 2 łyżki mąki ● zielenina do dekoracji

Żeberka umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem, po czym podziel je na porcje, jeśli były w jednym kawałku. Ponownie opłucz i osusz. Następnie natrzyj żeberka przyprawami i starannie oprósz mąką.

Reklama

Na patelni mocno rozgrzej olej roślinny i obsmaż na nim żeberka na ładny, złoty kolor. Cebulę obierz, po czym pokrój ją w krążki i również podsmaż na oleju, na osobnej patelni. Dodaj przyprawy.

Obsmażone żeberka połącz następnie z usmażoną, doprawioną cebulą, przełóż do brytfanny, zalej jasnym piwem. Dodaj goździki i ziele angielskie.

Przykryj i duś przez ok. 50 minut (w trakcie duszenia obróć). Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je na talerze wraz z cebulą, obficie podlej sosem.

Żeberka w sosie piwnym podawaj udekorowane zieleniną, np. natką pietruszki. Jako dodatek serwuj białe pieczywo (może to być zarówno chleb, jak też bułki).

Dobrym dodatkiem do żeberek piwnych mogą być również ziemniaki – np. opiekane pokrojone w ćwiartki, albo ugotowane – najlepiej w mundurkach lub na parze (ugotowane na parze ziemniaki polej obficie sosem z żeberek).

Świat kobiety
Więcej na temat:żeberka

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag wieprzowiny, 2 czerwone papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy, 12 plastrów boczku wędzonego, 4 cebule, 1 pęto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.