Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Żeberka w glazurze

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 2 chili, sól, 3 łyżki cukru, 6 łyżek czer wonego octu winnego, pieprz, 5 gałązek tymianku, po 7 łyżek keczupu i musztardy,5 łyżek oleju, szczypta słodkiej mielonej papryki

6 porcji, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 3,20 zł.

Reklama

1. Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na jednakowe porcje. Papryczki chili umyj, osusz starannie, oczyść z pestek i drobno posiekaj.

2. Wlej do garnka 1,5 litra zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu, cukier, ocet winny, połowę posiekanej papryczki i otarte liście tymianku. W przygotowanej zalewie umieść żeberka. Gotuj je 60-70 minut, aż zmiękną (mięso będzie lekko odchodzić od kości). Ugotowane żeberka wyjmij i schłodź.

3. Z keczupu, musztardy, oleju oraz soli, pieprzu i szczypty mielonej papryki do smaku przygotuj glazurę.

4. Obgotowane żeberka obtaczaj w glazurze, wkładaj do brytfanny. Wstaw do nagrzanego piekarnika pod grill. Piecz w temperaturze 200 st. ok. 15 minut. Udekoruj resztą posiekanej papryczki chili. Podawaj, np. z surówką z marchwi.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, koperkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.

Pyszne danie jednogarnkowe na zimowy obiad zrobisz, dusząc doprawione ulubionymi ziołami i obsmażone na patelni żeberka razem z kapustą kiszoną. Na 1 kg mięsa potrzebujesz około 1/2 kg kapusty.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg schabu • 30 dag szpinaku mrożonego • cebula • 10 dag sera feta • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany • ząbek czosnku • olej do smażenia • majeranek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.