Reklama
  • Wtorek, 27 sierpnia 2013 (11:05)

    Żeberka w ananasie

Składniki na 5 porcji: • 1 pas żeberek • 1 puszka ananasa • 1 puszka kukurydzy • 3 łyżki miodu • 3 łyżki ostrego ketchupu • 1 łyżka oleju • pieprz • sól • płatki ostrej papryki • garść rodzynek.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przyrządzanie:

1. Żeberka umyj, dokładnie oczyść i osusz. Pokrój na kawałki, po czym oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przełóż do miski.

Reklama

2. Trzy łyżki zalewy z ananasa wymieszaj z 2 łyżkami miodu. Dodaj ketchup oraz łyżkę oleju. Posmaruj marynatą żeberka i odstaw je na dobę do lodówki.

3. Następnego dnia ułóż mięso w brytfance i piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, skrapiając je solidnie syropem z ananasa.

4. Na 10 minut przed końcem pieczenia dołóż do naczynia plastry ananasa posmarowane miodem i oprószone płatkami ostrej papryki.

5. Gotową potrawę podawaj z rodzynkami oraz słodką kukurydzą z puszki. Możesz też udekorować ją ananasem.

Telemax
Więcej na temat:żeberka

Zobacz również

  • Składniki: 1,2 kg mielonej wieprzowiny, po 2 laski białej i wędzonej kiełbasy, 15 dag gotowanej szynki, 5 łyżek mleka, 5 dużych ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, 2-3 łyżeczki chrzanu w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.