Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Żeberka słodko-pikantne

Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek, 3/4 szkl. dżemu pomarańczowego, sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, 1/3 szkl. pikantnego keczupu, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, szczypta mielonego kminku, 2-3 ziarenka jałowca, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, pieprz ziołowy, 1 łyżka sosu sojowego, olej do smażenia

1 Żeberka umyj, osusz i pokrój na 5-6 kawałków. Obsmaż je na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego 1 łyżką oleju. Czosnek obierz i posiekaj. Cebule obierz, pokrój w plasterki i dodaj czosnek. Podsmaż na tej samej patelni co żeberka. Gdy cebula się zeszkli, dodaj sok z pomarańczy, dżem, keczup i sos sojowy. Wsyp przyprawy (bez papryki), wymieszaj. Gotuj, aż sos odrobinę się zredukuje i zgęstnieje.

Reklama

2. Żeberka polej sosem. Wstaw do piekarnika, przykryj i piecz w 180°C oko ło 2 godzin. Wyjmij, sos z pieczenia przelej do garnuszka. Ponownie wstaw żeberka do piekarnika, włącz grzanie górne i piecz 5 minut. Paprykę leciutko podpraż na suchej patelni. Posyp żeberka. Sos podgrzej, podaj w sosjerce.

Pycha dodatki

Do takich żeberek warto podać słodkawy, gęsty sos barbecue albo… śliwkowy.

150 min., 2,90 zł, 310 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.