Reklama
  • Środa, 8 marca 2017 (09:05)

    Żeberka pomarańczowe

Składniki na 6 porcji: ● 1,5 kg żeberek wieprzowych ● duży słoik dżemu pomarańczowego ● szklanka ostrego keczupu ● 2 soczyste pomarańcze ● kilka gałązek tymianku ● ostra cebula ● 2 duże ząbki czosnku ● 2 łyżki naturalnego masła ● sól morska ● pieprz czarny mielony ● olej rzepakowy.

Reklama

❶ Żeberka oczyść i podziel. Cebulę, czosnek oraz tymianek drobno posiekaj. Obrane pomarańcze pokrój w półplasterki i pozbaw błonek oraz pestek.

❷ W wysokim garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem pomarańczowy, ostry keczup i tymianek. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.

❸ Żeberka przesmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem. Zanurz w marynacie i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

❹ Następnie ułóż je w brytfance, poprzetykaj plastrami pomarańczy, przykryj i wstaw na półtorej godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.