Reklama
  • Środa, 8 marca (09:05)

    Żeberka pomarańczowe

Składniki na 6 porcji: ● 1,5 kg żeberek wieprzowych ● duży słoik dżemu pomarańczowego ● szklanka ostrego keczupu ● 2 soczyste pomarańcze ● kilka gałązek tymianku ● ostra cebula ● 2 duże ząbki czosnku ● 2 łyżki naturalnego masła ● sól morska ● pieprz czarny mielony ● olej rzepakowy.

Reklama

❶ Żeberka oczyść i podziel. Cebulę, czosnek oraz tymianek drobno posiekaj. Obrane pomarańcze pokrój w półplasterki i pozbaw błonek oraz pestek.

❷ W wysokim garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem pomarańczowy, ostry keczup i tymianek. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.

❸ Żeberka przesmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem. Zanurz w marynacie i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

❹ Następnie ułóż je w brytfance, poprzetykaj plastrami pomarańczy, przykryj i wstaw na półtorej godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.