Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (09:05)

    Żeberka po chińsku

Sos: ● 2 łyżki sosu ostrygowego ● 3 łyżki sosu sojowego ● łyżka miodu ● 2,5 szklanki wody. Żeberka: ● łyżka oleju ryżowego ●1,5 kg żeberek wieprzowych ● 2 cebule ●2 papryczki chili ●2 łodygi trawy cytrynowej ●3 cm imbiru ●sól, pieprz.

Reklama

1. Przygotuj sos do żeberek: w naczyniu dokładnie wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.

2. Żeberka posyp solą i pieprzem. Podsmaż w żeliwnym garnku o grubym dnie na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Usmażone żeberka przełóż do osobnej miski. Cebulę pokrój w kosteczkę, papryczkę chili i imbir – na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieć.

3. Piekarnik rozgrzej do 170ºC. W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka, na tym samym tłuszczu lekko podsmaż cebulę i chili, trawę cytrynową oraz imbir. Dodaj sos, całość podgrzej, aż się zagotuje. Dołóż usmażone żeberka i całość w garnku przełóż do piekarnika (jeśli nie masz żeliwnego garnka, użyj naczynia żaroodpornego z przykryciem).

Piecz 75 min pod przykryciem, mieszając co pół godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze 30 min. Podaj np. z makaronem sojowym.

Do żeberek po chińsku znakomity jest też ryż z warzywami, kiełkami fasoli mung itp.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.