Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (11:05)

    Żeberka grillowane w glazurze

Składniki dla 4 osób: 70 dag żeberek wieprzowych • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki ketchupu • 2 łyżki musztardy stołowej • imbir w proszku • olej do smażenia • sól • pieprz.

1 Żeberka umyj,podziel na części, przypraw solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej olej, włóż żeberka, podsmaż z każdej strony, ostudź.

W misce przygotuj marynatę. Połącz sos sojowy, przeciśnięty czosnek, ketchup, musztardę i pieprz, dokładnie wymieszaj. Ostudzone żeberka zanurzaj w marynacie, odstaw na minimum kwadrans.

Reklama

2 Żeberka polej pozostałą marynatą. Włóż w rękaw do pieczenia, zawiąż boki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, piecz mięso przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię. Mięso piecz kolejne 45 minut, polewając sosem. Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko i sałatą.

CZAS: około 2 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.