Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Zawijaniec ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 70 dag łopatki bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 25 dag świeżego szpinaku (lub 35 dag mrożonego, najlepiej w liściach, a nie siekanego), 1 jabłko, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego majeranku, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej.

Reklama

1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Natnij wzdłuż na pół, nie przecinając do końca. Rozbij lekko tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem.

2. Jabłko obierz, zetrzyj. Cebulę i czosnek oczyść, cebulę drobniutko posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj szpinak i jabłko. Podgrzewaj, aż odparuje sok. Domieszaj posiekaną natkę i przyprawy, odstaw.

3. Mięso rozłóż, wyłóż farsz i zwiń ściśle w roladę. Opleć mocno bawełnianym sznurkiem. Posmaruj cienko olejem i piecz w 180°C przez około 60 minut.

3. Do mięsa włóż zgrillowane plastry warzyw i przekrojony na pół czosnek. Polej olejem i zapiekaj 30 minut.

100 min., 3,90 zł, 320 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.