Reklama
  • Środa, 8 lutego 2017 (14:05)

    Zapiekankna z polędwicą, porami i tłuczonymi ziemniakami

Składniki dla 4 osób: Mięso: polędwica wieprzowa • słodka i ostra papryka • łyżka octu balsamicznego • sól • pieprz • łyżka masła klarowanego Sos: pół kg ziemniaków • 2 pory • 3 łyżki śmietany • mały jogurt naturalny • 10 dag sera typu lazur • łyżka szczypiorku • łyżka masła klarowanego • sól • pieprz

Reklama

1. Mięso umyj, pokrój w plastry. Polej octem, oprósz paprykami, solą i pieprzem, wymieszaj. Smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym około dwóch minut z każdej strony. Ziemniaki obierz, gotuj około 10 minut, pokrój w plastry. Pora pokrój w plastry, podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj ziemniaki, rozdrobniony lazur, smaż, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę z jogurtem, przypraw solą i pieprzem.

2. Do naczynia włóż ziemniaki z porem, na wierzchu ułóż mięso. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180˚C. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.