Reklama
  • Czwartek, 12 marca 2015 (13:05)

    Zapiekanka ze schabem i ananasem

1 puszka ananasów, 4 łyżki + 160 ml mleka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 20 dag kremowego twarożku, 20 dag śmietany kremówki, 8 dymek, 10 kotletów schabowych, 10 dag startego żółtego sera, mielony biały oraz czarny pieprz, sól, tłuszcz do formy.

1 Plastry ananasa przełóż na sitko i poczekaj, aż dobrze ociekną z zalewy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami mleka. Twarożek utrzyj z pozostałym mlekiem i śmietaną. Dodaj rozmieszaną w mleku mąkę ziemniaczaną. Całość mocno podgrzej. Przypraw na pikantnie białym pieprzem oraz solą.

Reklama

2 Dymki oczyść, pokrój na plasterki. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha. przypraw solą i czarnym pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian kotlety oraz plasterki ananasa, tak by lekko zachodziły na siebie. Posyp dymkami. Na wierzchu rozsmaruj przygotowany sos śmietanowo-serowy.

3 Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz około 30 minut. Podawaj z chrupiącą bagietką. Wcześniej kromki bułki możesz natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, a potem zrumienić na suchej patelni.

10 porcji, 15 min

Naj
Więcej na temat:zapiekanka | plastry | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag żeberek, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 mały młody seler z nacią, 2 marchewki, 1 pietruszka, po 1 łyżeczce majeranku, pieprzu ziołowego oraz słodkiej papryki, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.