Reklama
  • Wtorek, 25 sierpnia 2015 (13:05)

    Zapiekanka schabowa

Składniki: 25 dag małych pieczarek, 8 kotletów schabowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 15 dag marchewki, 1,25 dag pomidorów, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta cukru, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, po 1/2 pęczka oregano i bazylii, 4 kromki pszennego chleba, 25 dag sera mozzarella

Reklama

1. Cebulę posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć. Pomidory umyć, 1 kg drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy. Zasmażyć. Dołożyć marchewkę oraz pokrojone pomidory. Przyprawić solą oraz pieprzem i cukrem. Dusić 15 minut.

2. Pieczarki oczyścić, pociąć na połówki. Kotlety opłukać, wytrzeć. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Włożyć kotlety, smażyć je po 1 minucie z każdej strony, na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumienić pieczarki oraz kosteczki boczku, a następnie dodać je do sosu pomidorowego. Zioła opłukać, osuszyć, zostawić do dekoracji, a resztę posiekać i wrzucić do sosu.

3. Mozzarellę oraz pozostałe pomidory pokroić w plasterki. Pieczywo zrumienić w tosterze. Usmażone kotlety polać sosem pomidorowym.

4. Przykryć tostami, plasterkami pokrojonych pomidorów i sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Zapiekać 15 minut. Udekorować ziołami.

Przygotowanie około 50 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki

Zobacz również

  • ● 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę ● 2 posiekane cebule ● 2 czerwone papryki ● olej ● 1 l bulionu ● 1 kg pomidorów ● 4 ząbki czosnku ● marchewka pokrojona w kostkę ● liść laurowy ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.