Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Zapiekanka brokułowa ze schabem

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 60 dag brokułów, cukier, 50 dag schabu bez kości, olej, 1 mała cebula, po 3 dag masła i mąki, 400 ml bulionu warzywnego, 10 dag śmietany, sól, pieprz, 5 plastrów żółtego sera.

czas ok. 75 min; porcja – 630 kcal, cena 4,50 zł

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach ok. 20 minut. Odlej, ostudź, a potem obierz ze skórki. Pokrój na połówki.

2 W międzyczasie oczyść i opłucz brokuły. Podziel na różyczki, wrzuć na osolony i lekko posłodzony wrzątek. Gotuj 8-10 minut. Jeśli używasz mrożonych brokułów, nie musisz ich przed gotowaniem rozmrażać.

3 Mięso wieprzowe ze schabu opłucz i osusz, pokrój w kostkę. Usmaż na rozgrzanym oleju. Obraną cebulę posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, posyp mąką, przesmaż na jasnozłoty kolor. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj bulion i śmietanę. Sos doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4 Pokrojone ziemniaki wymieszaj z osączonymi brokułami oraz usmażonym mięsem, wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera. Piecz około 30 minut w temp. 180 st.

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanka | ziemniaki | mi | krój | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 1 ogórek, sól, pieprz, 12,5 dag kwaśnej śmietany, 22,5 dag kremowej śmietany, 2-3 łyżki jasnego octu winnego, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego koperku, 2 polędwiczki wieprzowe (po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.