Reklama
  • Czwartek, 18 grudnia 2014 (14:00)

    Wykwintny gulasz z pieczarkami i brukselką

Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 25 dag pieczarek, 80 dag wieprzowiny na gulasz (np. karkówki albo chudej łopatki), 1/2 szkl. wytrawnego białego wina, 3 szkl. bulionu drobiowego, 30 dag brukselki, 1 szkl. śmietany kremówki, 20 dag grubego makaronu, 2 łyżki smalcu, sól, pieprz, ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.

1. Cebule obierz, pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Mięso umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w grubą kostkę.

2. W garnku mocno rozgrzej smalec. Wrzuć pokrojone mięso, mieszając smaż je, aż ładnie się zrumieni. Dodaj cebulę oraz pieczarki. Posyp solą i pieprzem. Podlej winem i bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, aby składniki gulaszu nie przywierały do dna naczynia.

Reklama

3. Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osącz. Główki u nasady ponacinaj na krzyż. Brukselkę dodaj do gulaszu około 20 minut przed końcem duszenia. Gotowy gulasz wymieszaj ze śmietaną. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8–10 minut. Potem makaron odcedź, i osącz na sitku (nie przelewaj go wodą). Podawaj go jako dodatek do gulaszu. Przed podaniem potrawę udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz | brukselka | z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodych ziemniaków, 60 dag schabu, 2 łyżki oleju, 1 mała główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka tymianku, 10 dag żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.