Reklama
  • Wtorek, 11 czerwca 2013 (13:10)

    Wieprzowy zawijaniec

Składniki na 8 porcji: • 1 kg szynki wieprzowej • 20 dag mięsa mielonego mieszanego • 3 jajka • 5 łyżek mąki • 2 łyżki śmietany • 1 ugotowana marchew • 8 pieczarek • 3 ząbki czosnku • sól • pieprz • majeranek

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Szynkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie rozetnij tak, aby można ją było rozłożyć jak książkę. Powstały płat mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na minimum godzinę do lodówki (na dolną półkę).

2. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszaj.

Reklama

3. Cebulę obierz z łupin, sparz wrzątkiem i delikatnie posyp solą. Pokrój w cienkie piórka. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

4. Jajka roztrzep, połącz z mąką, śmietaną i odrobiną soli. Usmaż omlet wielkości rozłożonej przygotowanego kawałka mięsa. Połóż go na szynce, a następnie rozsmaruj na placku mięso mielone.

Na wierzch ułóż pieczarki oraz cebulę i czosnek. Na jednym z końców przekładańca połóż całą marchew i od tego miejsca rozpocznij dokładne zwijanie rulonu.

5. Gotową roladę obwiąż nitką i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około godzinę (sprawdzaj, czy jest już miękkie).

6. Potrawę podawaj na gorąco, pokrojoną na plastry, z dodatkiem ziemniaków i warzyw z wody.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Mięso: 2 polędwiczki wieprzowe • 30 dag fasolki szparagowej • 5 szalotek • 10 dag bekonu • natka pietruszki • oliwa • słodka czerwona papryki • sól • pieprz. Sos: 50 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.