Reklama
  • Czwartek, 3 marca (13:05)

    Wieprzowina. Zawijańce z serem

Składniki:  600 g wieprzowiny  150 g sera mozzarella  100 g suszonych pomidorów  80 g czarnych oliwek  1 pęczek rukoli  sól  pieprz mielony  1 łyżka przyprawy do potraw z grilla  1 cebula  2 łyżki oleju  2 łyżki mąki

Reklama

Przygotowanie:

1. Mięso pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem z obu stron. Na każdym kawałku ułóż ser, suszone pomidory, oliwki i listki rukoli. Następnie mięso zawiń, formując roladki, i zepnij je za pomocą wykałaczki. Oprósz przyprawą do grilla, solą i pieprzem.

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na większej patelni rozgrzej olej. Roladki podsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij je i odstaw na chwilę na bok. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodaj cebulę i podsmaż ją na złoto. Wlej ok. 500 ml wody lub wywaru. Mięso włóż z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i duś ok. 50 minut.

3. Mięso zdejmij z patelni. Powstały sos gotuj, aż część płynu odparuje. Zagęść go mąką i, stale mieszając, smaż 3 minuty.

4. Sos gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, stale mieszając. Z roladek usuń wykałaczki i podgrzej mięso w sosie na pa- telni. Podawaj z ziemniakami.

Czas 100 minut. Ilość porcji: 4. 518 kcal/porcja

Temperatura pieczenia wieprzowiny nie powinna być za wysoka, około 160-170 st. C. Czas pieczenia – ok. 1 godz.na 1 kg mięsa.

Tele Tydzień
Więcej na temat:z | ser

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.