Reklama
  • Czwartek, 6 lutego 2014 (11:05)

    Wieprzowina z marchewkowym nadzieniem

Składniki: na 4 porcje, 2 bułki, 3 małe marchewki, 15 dag szpinaku, 10 dag żółtego sera, jajko, sól, pieprz czarny mielony, 80 dag udźca wieprzowego, cebula, łyżka oleju rzepakowego, łyżka mąki, szklanka bulionu

Reklama

Przygotowanie: Bułkę pokrój w małą kostkę i wsyp do miski. Dodaj umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę. Wrzuć umyty i oczyszczony z ogonków szpinak, tarty ser i jajko.

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Brytfankę wysmaruj tłuszczem i włóż do niej przygotowaną nadziewaną wieprzowinę (patrz poniżej). Całość posyp pokrojoną w plasterki cebulą i skrop olejem rzepakowym.

Mięso piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 190° C.

Następnie zdejmij folię i dopiecz mięso, aż się przyrumieni. W tym czasie mięso polewaj co jakiś czas wypieczonym sosem.

Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody, wlej do brytfanki, aby zagęścić sos. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z ziemniakami.

3 kroki do... przygotowania mięsa

Mięso umyj, oczyść z błonek i osusz. Możesz je zamarynować w gotowym sosie teriyaki, aby było bardziej aromatyczne. Następnie długim nożem zrób dwa otwory.

Powstałe kieszonki wysmaruj dokładnie solą i pieprzem. Następnie łyżką włóż do nich wcześniej przygotowane nadzienie. Otwór możesz spiąć wykałaczkami.

Mięso przewiąż sznurkiem spożywczym, dopraw solą i pieprzem. Następnie włóż je do wcześniej przygotowanej brytfanki, podlej wodą. Całość przykryj folią aluminiową.

Na żywo
Więcej na temat:z | Ca

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 4 papryczki chili, 2 łyżki płynnego miodu, po 4 łyżki octu balsamicznego, oliwy i sosu sojowego, 6 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.