Reklama
  • Wtorek, 19 listopada 2013 (15:05)

    Wieprzowina orientalna

70 dag polędwiczek wieprzowych, Vegeta Azjatycka, 25 dag ryżu, np. Tre Colori Podravka, 1 cebula, 1 marchewka, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki oleju arachidowego (lub rzepakowego), 1 łyżka sosu sojowego.

Reklama

•Składniki na 4 porcje •Przygotowanie: 35 min •Porcja: 570 kcal •Cena porcji: ok. 4,50 zł

Ryż opłucz na sitku. Wsyp na wrzątek. Dodaj Vegetę Azjatycką do smaku. Gdy całość zawrze, zmniejsz płomień i ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polędwiczki umyj i wytrzyj. Mięso pokrój na kawałki i posyp Vegetą Azjatycką i dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w pióra. Marchewkę oczyść potnij w plasterki.

Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż pokrojone polędwiczki. Smaż, mieszając, aż wszystkie kawałki mięsa ładnie się zrumienią. Dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Składniki na patelni skrop odrobiną wody. Przykryj i zestaw z ognia.

Do rondelka wsyp cukier, stop na jasny karmel, wlej 200 ml wody. Gotuj, mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Polej nim mięso, przypraw sosem sojowym i ew. jeszcze raz Vegetą Azjatycką. Smaż 5 minut. Podawaj z przygotowanym wcześniej ryżem. Udekoruj wg uznania, np. natką pietruszki.

Naj
Więcej na temat:ceny

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag schabu karkowego, po 1 białej i czerwonej cebuli, 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki, pół łyżeczki kuminu, kawałek kory cynamonu, świeże lub suszone zioła, 3-4 pomidory, 1-2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.