Reklama
  • Piątek, 15 stycznia (13:05)

    Wieprzowina a’la Wellington

Składniki: 1/2 kg polędwiczki wieprzowej, 250 g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki, sól, pieprz, 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego, 150 g boczku w plastrach, ciasto francuskie, 1 żółtko, olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na oleju (aż cały płyn odparuje). l Z mięsa odetnij końcówki, przepuść je przez maszynkę i połącz z masą grzybową. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Reklama

Polędwiczkę posól. Następnie obsmaż mięso na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Przełóż na deskę, by mięso odpoczęło. l Na dość dużym kawałku folii spożywczej ułóż plastry boczku – tak, by zachodziły na siebie. Na boczek nałóż farsz grzybowy, na grzyby wyłóż obsmażoną polędwiczkę wieprzową i bardzo szczelnie zawiń – za pomocą folii. Boki zakręć, całość zroluj tak, by powstał duży „cukierek”. Wstaw mięso do lodówki na około 2 godziny.

Schłodzoną polędwiczkę rozwiń z folii i przełóż na rozłożony płat ciasta francuskiego. Zawiń (złożenie powinno wypaść na spodzie), a końce sklej. Od razu przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch i boki posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

Wstaw danie na ok. 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Po upieczeniu odstaw na 10 minut. Podawaj pokrojone w plastry. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku. Wieprzowinę serwuj z sałatą z sosem winegret.

Na żywo

Zobacz również

  • Po prostu pyszne dzięki przyprawom i ciekawym dodatkom Składniki: kg żeberek, łyżka przyprawy do żeberek z miodem, 2 łyżki mąki, łyżka smalcu, 2 marchewki, biała część pora, pietruszka, 1/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.