Reklama
  • Środa, 2 września 2015 (13:05)

    Wiejska zapiekanka

Składniki: 80 dag ziemniaków, 1 mała główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg), 60 dag schabu, 2 łyżki smalcu, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, 10 dag kwaśnej śmietany, 20 dag sera gouda

1. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie, odcedzić. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście pokroić na kawałeczki. Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na rozgrzany smalec, smażyć 10 minut, często mieszając. W połowie czasu smażenia dołożyć kapustę i musztardę. Potem zalać bulionem i gotować 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.

Reklama

2. Ziemniaki i składniki z patelni ułożyć na przemian w żaroodpornej formie. Posypać startym serem. Piec 30-45 w piekarniku rozgrzanym do 175°C.

Przygotowanie około 90 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:Wiejska | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki: ✔ 2 polędwiczki wieprzowe ✔ 2 opakowania mieszanki (warzywa po chińsku) ✔ mały słoik pędów bambusa ✔ kolorowy ryż ✔ przyprawa chińska 5 smaków ✔ limonka ✔ olej ✔ sól ✔ pieprz ✔... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.