Reklama
  • Czwartek, 21 kwietnia 2016 (08:05)

    Wiejska biała kiełbasa

Składniki na 24 porcje: 2 kg łopatki, 1 kg karkówki, po 1/2 kg żeberek bez kości, golonki, boczku i surowej szynki, 10 dag soli peklowej (lub ilość podana na opakowaniu), 1 i 1/2 łyżki granulowanego czosnku, 1 łyżka ziołowego pieprzu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 3 łyżki suszonego majeranku, 1 i 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki, cienkie jelita wieprzowe.

1 Mięsa przepuść przez maszynkę: łopatkę i karkówkę przez sitko 8 mm; żeberka przez sitko 5 mm; golonkę przez sitko 3 mm; szynkę i boczek przez sitko nr 8. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Wyrabiaj rękoma przez kilkanaście minut. Odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.

Wymieszaj zapeklowane mięso z wszystkimi przyprawami. Odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki. Potem wlej ok. 1 i 1/2 szklanki lodowatej wody. Wyrabiaj, aż masa będzie bardzo kleista.

Reklama

2 Jelita mocz przez kilka godzin. Napełnij je mięsem za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Formuj kiełbasy o długości 20–25 cm. Powieś je w przewiewnym miejscu na dobę, aby obeschły. Przed podaniem sparz.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.