Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Warstwowiec schabowo-dyniowy

Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 6 kotletów schabowych, 60 dag dyni, 10 dag boczku, po 3 dag masła i mąki, po 250 ml mleka i bulionu, 10 gałązek tymianku, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki koncentratu pomidor., 15 dag śmietany, 1 kromka chleba tostowego, 10 dag sera gouda, 2 łyżeczki sosu chili, sól, pieprz

Reklama

1. Na patelni stop masło. Wsyp mąkę, zasmaż. Mieszając, wlej bulion i mleko. Gotuj na wolnym ogniu 5 min, mieszając. Tymianek i natkę opłusz, osusz. Kilka gałązek zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Dodaj je do sosu razem ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i sosem chili. Wymieszaj. Sos wystudź.

2. Dynię obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Podobnie potnij obrane i umyte ziemniaki. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż obok siebie 3 kotlety, na to wyłóż połowę ziemniaków i dyni, wylej połowę sosu. Ułóż pozostałe kotlety, wyłóż resztę warzyw i równomiernie zalej sosem. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 175 st.

3. Ser gouda zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na chrupiąco na patelni. Pieczywo drobno posiekaj. Serem, boczkiem i pieczywem równomiernie posyp wierzch zapiekanki. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. i piecz jeszcze 30 min. Gotowe danie udekoruj ziołami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.