Reklama
  • Wtorek, 26 lipca 2011 (18:39)

    Tiroler Gröstl i Innsbrucker Gröstl

Popularne danie z kuchni tyrolskiej.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Składniki:

- 3 dag tłuszczu,

Reklama

- 1 cebula,

- 0,25 kg łopatki wieprzowej,

- sól, pieprz,

- bulion mięsny,

- 60 dag ziemniaków,

- 4 dag masła,

- majeranek do dekoracji.

Składniki:

Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso. Doprawić solą i pieprzem i wlać trochę bulionu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Lekko posolić. Ziemniaki wymieszać z mięsem, posypać majerankiem.

Do wersji insbruckiej: 40-50 dag cielęciny, smażyć z posiekaną cebulą i 6 dag masła. Dalsze przygotowanie jak w przypadku Tiroler Gröstl.

Przeczytaj więcej o Tyrolu!

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje. Mięso: 80 dag żeberek, 4 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki soku z pomarańczy, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki cayenne, 4 łyżki oliwy,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.