Reklama
  • Wtorek, 26 lipca 2011 (18:39)

    Tiroler Gröstl i Innsbrucker Gröstl

Popularne danie z kuchni tyrolskiej.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Składniki:

- 3 dag tłuszczu,

Reklama

- 1 cebula,

- 0,25 kg łopatki wieprzowej,

- sól, pieprz,

- bulion mięsny,

- 60 dag ziemniaków,

- 4 dag masła,

- majeranek do dekoracji.

Składniki:

Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso. Doprawić solą i pieprzem i wlać trochę bulionu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Lekko posolić. Ziemniaki wymieszać z mięsem, posypać majerankiem.

Do wersji insbruckiej: 40-50 dag cielęciny, smażyć z posiekaną cebulą i 6 dag masła. Dalsze przygotowanie jak w przypadku Tiroler Gröstl.

Przeczytaj więcej o Tyrolu!

Zobacz również

  • Pulpety: 1 kg mielonej wieprzowiny, cebula, 4 łyżki bułki tartej, jajko, papryka słodka i ostra do smaku, sól, pieprz. Sos: cebula, średni kalafior, średni brokuł, 200 ml śmietany 18-proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.