Reklama
  • Czwartek, 22 maja 2014 (10:00)

    Szynka z farszem bazyliowym

Składniki (na 6 porcji) 1 i 1/2 kg surowej szynki, 15 dag małych pieczarek, po 6–8 gałązek bazylii i natki, po 2 gałązki oregano i tymianku, 15 dag sera feta, 10 dag tłustego twarogu, 2 łyżki masła, 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (albo jogurtu naturalnego), 2 ząbki czosnku, trochę soku wyciśniętego z cytryny, suszone zioła prowansalskie, mielona słodka i ostra papryka, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Szynkę opłucz, dobrze osusz. Mięso rozetnij, tak by powstał duży płat. Lekko rozbij go, oprósz ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Mięso przykryj folią i włóż do lodówki.

Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Rozgrzej połowę masła, wrzuć grzyby, podsmaż.

Reklama

Świeże zioła opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Fetę pokrusz, wymieszaj z twarogiem. Dodaj śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę utrzyj. Wymieszaj z posiekanymi ziołami. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.

Przygotowany farsz serowo-ziołowy rozsmaruj na mięsie. Na środku ułóż pieczarki – jedna za drugą. Całość zwiń. Ułóż w brytfance. Pozostałe masło stop. Polej nim wierzch pieczeni.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 75 minut. Gotową pieczeń serwuj z ziemniakami z wody oraz duszonymi warzywami. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:szynka | pieczarki | z

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 5 dag masła, 3 dag mąki, 1/4 litra bulionu warzywnego, 1/4 litra mleka, 1 cebula, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.