Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Szynka w sosie

Składniki: 30 dag surowej szynki lub łopatki wieprzowej, mąka, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 2 papryki, 2 pomidory, 1 łyżka masła 3olej do smażenia, sól, pieprz, chili, natka

1. Wieprzowinę oczyść, opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem, a potem delikatnie obtocz w mące. Obrane cebule poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę oraz czosnek.

2. Po chwili dodaj kawałki mięsa. Smaż, mieszając, aż wieprzowina się zrumieni. Wlej 2-3 szklanki wody. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Reklama

3. Oczyść i pokrój na kawałki włoszczyznę. Dodaj do garnka z wieprzowiną. Gotuj całość jeszcze 15 minut. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć do duszonki. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz i pokrój. Również wrzuć do garnka. Duś 10 minut.

4. Łyżkę mąki zrumień na maśle. Przygotowane danie połącz z zasmażką, dopraw solą, pieprzem oraz chili. Ozdób natką. Podawaj z pieczywem.

4 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 370 kcal, cena 3,90 zł.

Dobra rada. Do dania doskonale pasują kopytka, ziemniaki, ryż lub makaron.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.