Reklama
  • Środa, 8 marca 2017 (08:05)

    Szynka w miodzie

Składniki na 8 porcji: 2 i 1/2 kg surowej szynki peklowanej (koniecznie z grubą warstwą tłuszczu), 2–3 łyżki oleju, 1–2 łyżki musztardy, 80–100 ml płynnego miodu, 250 ml soku z pomarańczy, 3–4 łyżki brandy (ew. wytrawnego wina), 20–25 goździków, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony anyż.

Szynkę opłucz, dokładnie osusz, skórkę ponacinaj w romby i naszpikuj goździkami. Jeśli mięso nie jest w zwartym kawałku, nadaj pieczeni owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną bawełnianą nitką. Szynkę posmaruj olejem.

Przełóż do brytfanki. Polej kilkoma łyżkami soku z pomarańczy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. i piecz ok. 2 i 1/2 godziny. W czasie pieczenia mięso polewaj resztą soku.

Reklama

Musztardę wymieszaj z miodem, szczyptą anyżu i pieprzu. Szynkę wyjmij z piekarnika. Posmaruj przygotowaną mieszanką. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temp. 180°C.

Mięso wyjmij, trzymaj w cieple. Sos z pieczenia przecedź. Wymieszaj z brandy. Przypraw gałką muszkatołową. Zagotuj. Podawaj jako dodatek do szynki. Gotowe mięso przełóż na półmisek i serwuj z jarzynką, np. z duszoną na maśle brukselką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.