Reklama
  • Środa, 31 marca 2010 (09:19)

    Szynka płonąca

Danie, które robi wrażenie.

Zdjęcie

Szynka płonąca /Wydawnictwo Bauer
Szynka płonąca
/Wydawnictwo Bauer
Składniki na 10 porcji:

- 1 kg szynki z tłustą skórką,
- 300 ml wina czerwonego, najlepiej burgundzkiego,
- 5 łyżek miodu,
- 100 ml brandy,
- sól, pieprz,

Reklama

Przyrządzanie:

Mięso opłukać, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w romby. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni. Wymieszać wino z miodem. Przelać do rondla i podgrzewać miód tak długo, aż się rozpuści. Mięso wyłożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2 i 1/2 godziny, co jakiś czas polewając miodem i winem. Wyjąć i ostudzić. Na półmisku ułożyć sałatkę z czerwonej kapusty, udekorować listkami mięty. Pośrodku półmiska ułożyć upieczoną szynkę. Przed samym podaniem szynkę polać brandy i podpalić.
Porcja - 350 kcal
Czas przygotowania: 250 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodych ziemniaków, 60 dag schabu, 2 łyżki oleju, 1 mała główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka tymianku, 10 dag żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.