Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (13:05)

    Szynka korzenna

Składniki na 10 porcji. Mięso: 1,3 kg szynki wieprzowej, garść goździków, sól. Marynata: 100 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki ciemnego miodu, 1 łyżka korzennej przyprawy do pierników, 2 obrane ząbki czosnku, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 4 listki laurowe, 4 łyżki oleju rzepakowego.

Reklama

1. Marynata: olej podgrzej, wymieszaj z miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Gdy marynata przestygnie, domieszaj czerwone wino, odstaw.

2. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą. Ostrym nożem natnij w kratkę. W każdy powstały kwadracik wciśnij po goździku. Szynkę włóż do miski i zalej zimną marynatą. Przykryj, odstaw do lodówki na 12 godzin.

Obracaj mięso podczas marynowania. Szynkę przełóż do brytfanki, podlej 1/3 marynaty, piecz 40 minut w 200ºC.

Zmniejsz temperaturę, polej szynkę powstałym sosem. Piecz kolejne 30 minut. Resztę marynaty zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie gęsty sos. Posmaruj nim mięso i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.

Naj
Więcej na temat:szynka | szynki | Korzenna

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki czy schabu karkowego, 80 dag ziemniaków, 3-4 malutkie cebulki, np. dymki, 10 dag kiszonej kapusty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.