Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia 2016 (13:05)

    Szynka korzenna

Składniki na 10 porcji. Mięso: 1,3 kg szynki wieprzowej, garść goździków, sól. Marynata: 100 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki ciemnego miodu, 1 łyżka korzennej przyprawy do pierników, 2 obrane ząbki czosnku, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 4 listki laurowe, 4 łyżki oleju rzepakowego.

Reklama

1. Marynata: olej podgrzej, wymieszaj z miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Gdy marynata przestygnie, domieszaj czerwone wino, odstaw.

2. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą. Ostrym nożem natnij w kratkę. W każdy powstały kwadracik wciśnij po goździku. Szynkę włóż do miski i zalej zimną marynatą. Przykryj, odstaw do lodówki na 12 godzin.

Obracaj mięso podczas marynowania. Szynkę przełóż do brytfanki, podlej 1/3 marynaty, piecz 40 minut w 200ºC.

Zmniejsz temperaturę, polej szynkę powstałym sosem. Piecz kolejne 30 minut. Resztę marynaty zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie gęsty sos. Posmaruj nim mięso i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.

Naj
Więcej na temat:szynka | szynki | Korzenna

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag schabu • kilka pieczarek • 2 buraki • 8 średnich ziemniaków • 20 dag brukselki • pół puszki (lub jedna mała) mleka kokosowego • ćwierć szklanki mąki • łyżka oleju... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.