Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Szynka gotowana w coli

Składniki na 6 porcji: ok. 1 kg szynki wieprzowej (tzw. kulki), sól peklowa, 1 cebula, 2 l napoju typu cola, goździki, 1 łyżka miodu, 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej, 2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą peklową, włóż do lodówki na min. 24 godz. Po tym czasie szynkę włóż do garnka, dodaj przekrojoną na pół cebulę, zalej colą. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 60 min.

Reklama

2. Ugotowaną szynkę wyjmij z wywaru, lekko wystudź. Wierzch mięsa natnij ostrym nożem w ukośną kratkę. W nacięcia włóż goździki. Mięso posmaruj miodem a następnie mu sztardą i posyp cukrem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 10 minut w temperaturze 220°C, aż glazura się przyrumieni.

Rada: Wybornym dodatkiem do szynki będzie ananasowy sos chutney. Do garnka włóż 700 g pokrojonego w kostkę miąższu ananasa, 2 pokrojone w małą kostkę cebule, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

Do daj 6 łyżek octu jabłkowego, 50 g brązowego cukru, 1 i ½ łyżeczki curry, po dużej szczypcie kurkumy i sproszkowanego imbiru. Gdy sos zacznie wrzeć, przykryj go i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Potem zdejmij pokrywkę, gotuj na małym ogniu kolejne 20 min.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag schabu • kilka pieczarek • 2 buraki • 8 średnich ziemniaków • 20 dag brukselki • pół puszki (lub jedna mała) mleka kokosowego • ćwierć szklanki mąki • łyżka oleju... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.