Reklama
  • Środa, 14 sierpnia 2013 (13:05)

    Szpinakowa szynka

Składniki na 6-8 porcji: 1 szynka o wadze 1-1,30 kg, 50 dag świeżego szpinaku, 20 dag sera typu feta, 1 duża cebula, 1 papryczka chili, 1 jajko, 2-4 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki bułki tartej, 3 ząbki czosnku, 5 łyżki oliwy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie: ok. 120 minut

Reklama

1. Szpinak opłukać i zblanszować w osolonej wodzie. Odsączyć na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Podsmażyć razem.

2. Ser feta osączyć, pokroić w kostkę. Do miski włożyć szpinak, cebulkę, bułkę tartą, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką.

3. Nożem naciąć w mięsie kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem. 1/3 część farszu odłożyć, resztą nadziać szynkę. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Szynkę ułożyć w brytfannie polać oliwą i piec 1,5 godziny w piekarniku (200ºC) polewając co jakiś czas.

4. Do odłożonej części farszu dodać łyżkę bułki tartej, wymieszać lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.

Superrada

Świeżo upieczona szynka jest wspaniałym daniem obiadowym. Polecamy podać do niej makaron (najlepiej szerokie wstążki, tzw. pappardelle) lub opiekane kawałki ziemniaków.

Twoje Imperium
Więcej na temat:szynka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 główki młodej kapusty, 8 małych kotlecików (np. z polędwiczki wieprzowej albo z cielęciny), 20 dag bobu, 20 dag groszku cukrowego, 2 dymki (ze szczypiorkiem), 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.