Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Sznycle ze schabu w winnym sosie

1 kg schabu • 1 l wody • cebula • ząbek czosnku • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina • 4 łyżki sosu sojowego • liść laurowy • 2 ziarnka ziela angielskiego • 10-12 suszonych pomidorów z zalewy • 1/2 pęczka natki pietruszki • 100 g śmietany kremówki • 3-4 łyżeczki mąki pszennej • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • sól, pieprz • olej do smażenia.

1 Schab kroję na plastry ok. 1 cm. W rondlu na rozgrzanym oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i białe wino. Gotuję, aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut) i dodaję wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowuję.

2 Do gorącego wywaru wkładam plastry schabu. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas duszenia mięso obracam kilka razy.

Reklama

3 Do potrawy dodaję obie mąki (mieszam je i przesiewam przez sitko do rondla). Danie zagotowuję – sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodaję kremówkę i pokrojone w paski suszone pomidory. Gotuję jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 35 min • Porcja ok. 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 8 porcji

Katarzyna Cukier z Domaszna

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.