Reklama
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (10:00)

    Sznycle w stylu włoskim

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, cebula, 1-2 ząbki czosnku, 25 dag pomidorów, 6-7 łyżek oliwy, 8 małych sznycli schabowych, (po ok. 7,5 dag każdy), sok z cytryny, ok. 5 łyżek mąki, 2 jajka 2 gałązki bazylii, 15 dag startego parmezanu, bazylia i papryczki chili do dekoracji

Przygotowanie: W garnku zagotować posoloną wodę. Włożyć spaghetti, gotować ok. 8 minut. Cebulę i czosnek obrać, dość grubo posiekać. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, zeszklić na niej czosnek z cebulą. Dołożyć pomidory. Dusić razem około 10 minut. Pod koniec sos przyprawić solą i pieprzem.

Reklama

Sznycle oczyścić. Lekko je rozbić i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Lekko posypać z obu stron mąką. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach. Na każdym plastrze mięsa położyć po kilka listków bazylii i obtoczyć w parmezanie. Sznycle smażyć na pozostałej oliwie po 3–4 minuty z każdej strony. Spaghetti odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Podawać jako dodatek do sznycli. Gotowe danie udekorować bazylią i papryczkami chili.

Czas przygotowania: około 25 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:Stylu

Zobacz również

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg wieprzowiny na pieczeń (schab, łopatka), 200 ml cydru lub białego wina, 15 dag moreli, 3 jabłka, 20 dag serka śmietankowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.