Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Sznycle w okruszkach z precli

Składniki na 4 porcje: 4 plastry wieprzowiny (schabu, ew. chudej łopatki albo karkówki), 1 mały ząbek czosnku, 1 jajko, 10 dag słonych precli (ew. krakersów z cebulą albo paluszków z solą), 1-2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju, sok z 1/2 cytryny, ziołowa przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, mielony czarny pieprz.

Reklama

1 Plastry mięsa opłucz, osusz i ułóż na deseczce. Potem dobrze je rozbij. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kotlety przykryj kawałkiem folii i włóż na 30 minut do lodówki.

2 W tym czasie precle drobniutko pokrusz (najlepiej w malakserze). Jajko wbij na talerz, roztrzep je widelcem. Zamarynowane kotlety oprósz mąką. Strzepnij jej nadmiar. Potem kolejno zanurz sznycle w roztrzepanym jajku i panieruj w okruszkach z precelków. Panierkę mocno dociśnij do mięsa.

3 Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż sznycle. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z surówką i ziemniakami. Gotowe danie możesz udekorować listkami natki pietruszki oraz plasterkami cytryny.

Przygotowanie ok. 45 minut. 1 porcja 460 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.