Reklama
  • Czwartek, 3 marca (11:00)

    Sznycelki z szynką i szałwią

Składniki na 4 porcje: 60 dag polędwiczek wieprzowych (ew. filetu z piersi indyka), 8 listków szałwii, 8 plasterków gotowanej szynki, 2 rzymskie sałaty, 1/4 pęczka szczypiorku, 15 dag kwaśnej śmietany, 1 łyżka musztardy, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżki oleju, 1/4 bagietki, 3 łyżki oliwy, 1 płaska łyżka masła, 20 dag małych pomidorków, 10 dag parmezanu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, cukier.

Reklama

1. Polędwiczki (ew. filet z indyka) opłucz, osusz, pokrój na 8 kawałków. Każdy lekko rozbij dłonią, formując owalne kotleciki. Szałwię opłucz, osusz.

2. Plasterki szynki złóż na pół. Połóż na kotletach wraz z listkami szałwii. Przypnij wykałaczkami. Sałatę oraz szczypiorek opłucz, osusz. Listki sałaty porwij na małe kawałki, a szczypiorek drobno posiekaj. Śmietanę utrzyj z musztardą i sokiem z cytryny.

Dodaj szczypiorek, dobrze wymieszaj. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kosteczkę, usmaż na rozgrzanym oleju. Bagietkę pokrój na kromki. Zrumień je w rozgrzanym piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Włóż kotleciki. Smaż je po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem.

4. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Parmezan grubo zetrzyj. Sałatę wymieszaj z pomidorkami oraz serem. Polej sosem. Posyp kosteczkami ziemniaków. Obok połóż kotleciki i grzanki z bagietki. Ew. danie udekoruj plasterkami cytryny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | danie | szynki

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag brukselki, czerwona cebula, cytryna, 3 jabłka, olej, 60 dag wieprzowiny, sól, 10 dag żurawiny do mięs, 15 dag kwaśnej śmietany, pieprz, papryka więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.