Reklama
  • Wtorek, 13 stycznia 2015 (11:05)

    Sznycelki z sosem cebulowo-jabłkowym

Składniki na 4 porcje: 8 małych kotletów schabowych, 5-6 łyżek masła, 2 czerwone cebule, 2 jabłka, 2 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka zasmażki błyskawicznej, sól, mielony czarny pieprz, natka pietruszki do dekoracji.

1. Kotleciki opłucz, wytrzyj do sucha. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż kotlety. Smaż je ok. 10 minut. Od czasu do czasu obracaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki, a następnie w grubą kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w grubsze plasterki.

2. Sznycle zdejmij z patelni. Zawiń w folię i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebule oraz jabłka. Duś je przez ok. 5 minut. Podlej bulionem warzywnym. Gdy zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2–3 minuty.

Reklama

3. Pod koniec gotowania sos zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. Sznycle ułóż na talerzach, polej sosem z jabłkami. Mięso serwuj, np. z piure ziemniaczanym. Przed podaniem danie udekoruj listkami natki pietruszki.

Naj
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag schabu karkowego, po 1 białej i czerwonej cebuli, 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki, pół łyżeczki kuminu, kawałek kory cynamonu, świeże lub suszone zioła, 3-4 pomidory, 1-2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.