Reklama
  • Piątek, 17 maja 2013 (10:08)

    Szaszłyki z boczkiem i ziemniakami

Smaczne i szybkie. Mąż je uwielbia. Polecam!

Reklama

Składniki: 12 małych ziemniaków, 12 cienkich plasterków wędzonego boczku lub podgardla, 12 pomidorków koktajlowych, kilkanaście listków świeżej szałwii, sól, pieprz, olej, 4 patyczki

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę. Gdy ostygną, obierz ze skóry. Każdy ziemniak owiń plasterkiem boczku. Patyczki posmaruj olejem.

Na każdy patyczek nabij ziemniak, pomidorek koktajlowy, listki szałwii. Szaszłyki oprósz solą oraz pieprzem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Gorące podawaj z sosem majonezowym lub jogurtowym.

Sos majonezowy: słoiczek majonezu włóż do miseczki, dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz łyżkę posiekanej natki lub szczypiorku. Przypraw solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Tak samo możesz przyrządzić sos na bazie jogurtu naturalnego. Podawaj z surówką, np. z zieloną sałatą albo mizerią.

Porcje 4, Przygotowanie 40 min, Cena 1,60 zł, Kalorie 410 kcal

Przepis przysłała Ewelina Modelewska z Woli Miedniewskiej

Bella Relaks
Więcej na temat:ziemniaki | smaczne | sos | S.O.S. | Lorie | ceny | przepis | ziemniak | z | szaszłyki

Zobacz również

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg wieprzowiny na pieczeń (schab, łopatka), 200 ml cydru lub białego wina, 15 dag moreli, 3 jabłka, 20 dag serka śmietankowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.