-
Piątek, 17 maja 2013 (10:08)
Szaszłyki na łodydze selera
Apetyczne mięso marynowane w orientalnym sosie. Przyrządzane z pomidorkiem i selerem. Pycha!
Składniki: na 8 porcji, 80 dag schabu bez kości, szklanka sosu teriyaki, 40 dag (10-12 sztuk) pomidorków koktajlowych, 20 dag selera naciowego, sól, pieprz
Sos:2 główki czosnku, jogurt naturalny, 5-6 łyżek majonezu
Przygotowanie: Mięso opłucz, odetnij błonki, osusz. Pokrój na porcje (tak jak na kotlety), leciutko rozbij. Następnie każdy kawałek potnij w paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 10 cm.
Mięso przełóż do miseczki. Polej sosem teriyaki i lekko przemieszaj. Przykryj miseczkę folią i wstaw do lodówki. Pozostaw w marynacie przez pół godziny. Umyj pomidorki oraz seler. Łodygi selera oczyść, odetnij listki, pokrój na kawałki o długości ok. 18 cm. Każdy z kawałków selera przetnij wzdłuż na pół.
Wyjmij zamarynowane mięso. Na każdym pasku schabu zrób 3 nacięcia (w równej odległości). Przełóż selera na przemian z pomidorkami. Z pasków schabu uformuj efektowne falbanki.
Mięso z grilla świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego. Zrób go, mieszając przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt naturalny. Przypraw.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej
Twój komentarz może być pierwszy