Reklama
  • Piątek, 17 maja 2013 (10:08)

    Szaszłyki na łodydze selera

Apetyczne mięso marynowane w orientalnym sosie. Przyrządzane z pomidorkiem i selerem. Pycha!

Składniki: na 8 porcji, 80 dag schabu bez kości, szklanka sosu teriyaki, 40 dag (10-12 sztuk) pomidorków koktajlowych, 20 dag selera naciowego, sól, pieprz

Reklama

Sos:2 główki czosnku, jogurt naturalny, 5-6 łyżek majonezu

Przygotowanie: Mięso opłucz, odetnij błonki, osusz. Pokrój na porcje (tak jak na kotlety), leciutko rozbij. Następnie każdy kawałek potnij w paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 10 cm.

Mięso przełóż do miseczki. Polej sosem teriyaki i lekko przemieszaj. Przykryj miseczkę folią i wstaw do lodówki. Pozostaw w marynacie przez pół godziny. Umyj pomidorki oraz seler. Łodygi selera oczyść, odetnij listki, pokrój na kawałki o długości ok. 18 cm. Każdy z kawałków selera przetnij wzdłuż na pół.

Wyjmij zamarynowane mięso. Na każdym pasku schabu zrób 3 nacięcia (w równej odległości). Przełóż selera na przemian z pomidorkami. Z pasków schabu uformuj efektowne falbanki.

Mięso z grilla świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego. Zrób go, mieszając przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt naturalny. Przypraw.

Na żywo
Więcej na temat:sos | S.O.S. | szaszłyki | seler

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg chudej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2-3 kromki pszennego chleba, 3 dag parmezanu, 6 łyżek oliwy, 4 marchewki, 1 średni seler, sól, pieprz, suszony rozmaryn i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.