Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (11:05)

    Soczysta szynka w pomarańczach

Składniki na 20 porcji: ● 2 kg surowej szynki z kością. Zalewa: ● 10 łyżek soli ● łyżka saletry ● 2 łyżki cukru ● liście laurowe ● ziele angielskie ● goździki ● czosnek. Oraz: ● 8 pomarańczy ● pół szkl. musztardy i miodu ● 2 łyżki brandy ● mielona gałka muszkatołowa.

1. 2 litry wody zagotuj z liśćmi, zielem i goździkami. Dodaj sól, saletrę i cukier. Ostudź. Mięso natrzyj czosnkiem, pokryj zalewą i wstaw do lodówki na 4 dni.

Reklama

2. Zapeklowaną szynkę umyj, osusz i włóż do brytfanny.

3. Wyciśnij sok z 4 pomarańczy. Polej mięso 5 łyżkami soku i piecz 4 godziny w 180°C, skrapiając co pół godziny pozostałym sokiem.

4. Wymieszaj musztardę z miodem i posmaruj wierzch upieczonej szynki.

5. Przykryj ją plastrami pozostałych pomarańczy i piecz jeszcze kwadrans.

6. Sos z pieczeni wymieszaj z brandy oraz gałką i zagotuj. Polej nim przygotowaną potrawę.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.