Reklama
  • Piątek, 13 marca 2015 (14:00)

    Schabowy z masełkiem tymiankowym

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką, 1/4 pęczka tymianku, 10 dag miękkiego masła, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, 20 dag soczewicy, 2 marchewki, 20 dag selera korzeniowego, 1/4 pora (tylko biała część), 1/4 pęczka natki pietruszki, 5 łyżek oleju, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, 100 ml bulionu warzywnego (z kostki), pieprz, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka czystej wódki.

Reklama

1 Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę tymianku odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Masło utrzyj z sokiem cytrynowym oraz 1/2 tymianku. Posól do smaku. Z masła tymiankowego uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki.

2 Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osącz. Ugotuj w lekko posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki oraz seler obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Por oczyść, potnij w paseczki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałazek, drobno je posiekaj.

3 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć marchewkę i seler. Warzywa mieszając podsmaż, oprósz cukrem. Smaż dalej, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy do warzyw dolej ocet balsamiczny oraz bulion. Dołóż paseczki pora. Duś razem jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia. Warzywa z patelni wymieszaj z soczewicą oraz natką. Sałatkę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

4 Pozostały tymianek wymieszaj z miodem, 1 łyżką oleju oraz wódką. Marynatę przypraw na pikantnie pieprzem. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą. Smaż je na pozostałym oleju po 4 minuty z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia mięso posmaruj przygotowana marynatą. Masło odwiń z folii, pokrój w plasterki. Gotowe kotlety podawaj na sałatce z soczewicy. Na każdym kotlecie połóż plasterek masełka tymiankowego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tymianek | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki wieprzowe • fenkuł • 3 kwiaty cukinii • 2 cukinie • 5 pomidorów • cebula • łyżka masła klarowanego • olej do smażenia • świeży koperek • świeży tymianek • grubo... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.