-
Piątek, 7 marca 2014 (11:00)
Schabowy z kopytkami
Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe, sól, pieprz, olej, 25 dag warzyw pasteryzowanych (bez zalewy), łyżka nasion gorczycy, szklanka wywaru, 4 gałązki tymianku, łyżka kaparów, łyżka ostrej musztardy, pół szklanki śmietany kremówki, cukier – według upodobania Na kluski: 1 kg ziemniaków, jajko, szklanka mąki pszennej, garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie: Mięso oczyść i lekko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odłóż.
W sosie wypieczonym z mięsa podsmaż nasiona gorczycy. Wlej bulion, dodaj listki tymianku, kapary i musztardę. Całość podgotuj.
Następnie wrzuć warzywa pokrojone w kostkę. Sos zapraw śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj kotlety i podgrzej.
W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem. Mięso podawaj z wcześniej przygotowanymi kluskami (patrz poniżej).
3 kroki do... przygotowania kopytek
Mąkę przesiej do misy. Dodaj rozgniecione praską ziemniaki. Wbij jajko, wsyp trochę soli i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj garść posiekanej pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój pod skosem na kawałki. Kluski zroluj w ręku i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowane kluski i przyrumień je z każdej strony na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej
Twój komentarz może być pierwszy