Reklama
  • Piątek, 7 marca 2014 (11:00)

    Schabowy z kopytkami

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe, sól, pieprz, olej, 25 dag warzyw pasteryzowanych (bez zalewy), łyżka nasion gorczycy, szklanka wywaru, 4 gałązki tymianku, łyżka kaparów, łyżka ostrej musztardy, pół szklanki śmietany kremówki, cukier – według upodobania Na kluski: 1 kg ziemniaków, jajko, szklanka mąki pszennej, garść posiekanej pietruszki

Reklama

Przygotowanie: Mięso oczyść i lekko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odłóż.

W sosie wypieczonym z mięsa podsmaż nasiona gorczycy. Wlej bulion, dodaj listki tymianku, kapary i musztardę. Całość podgotuj.

Następnie wrzuć warzywa pokrojone w kostkę. Sos zapraw śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj kotlety i podgrzej.

W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem. Mięso podawaj z wcześniej przygotowanymi kluskami (patrz poniżej).

3 kroki do... przygotowania kopytek

Mąkę przesiej do misy. Dodaj rozgniecione praską ziemniaki. Wbij jajko, wsyp trochę soli i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj garść posiekanej pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na 3 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój pod skosem na kawałki. Kluski zroluj w ręku i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowane kluski i przyrumień je z każdej strony na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | z

Zobacz również

  • Knedle z karkówką

    Składniki 1/2 kg karkówki, 3 średnie marchewki, mała pietruszka, po kawałku pora i selera, duża cebula, 2 jajka, 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.