Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Schabowe z kaszą

Składniki: 4 kotlety schabowe (po ok. 20 dag), 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 20 dag pieczarek, 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej, sól, pieprz, suszony tymianek, olej do smażenia.

Kotlety schabowe opłucz, osusz, lekko rozbij. Czosnek przeciśnij przez praskę, natrzyj nim mięso i odłóż je na bok. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce o dużych otworach.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i grzyby, smaż razem 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wymieszaj z kaszą gryczaną. Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na kotletach rozłóż nadzienie z kaszy oraz pieczarek. Brzegi zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie.

Reklama

Pakowańce obwiąż mocną bawełnianą nitką albo sznureczkiem. Zrumień na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 35 minut w temp. 190°C. Podawaj plackami z ziemniaków i cukinii oraz ciemnym sosem pieczeniowym.

Naj
Więcej na temat:kotlety | z | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag chudej wieprzowiny, np. z szynki, 3-4 marchewki, strąk czerwonej papryki, 1 cebula, kawałek białej części pora, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, po 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.